Gastronorm maatvoering

In professionele keukens worden wereldwijd standaard maten toegepast om ruimtes zo efficiënt mogelijk te gebruiken.

De standaardmaat van het Gastronorm-systeem is 530 mm x 325 mm. Deze maat wordt ook wel 1/1 Gastronorm of de basisformule genoemd en wordt afgekort met GN. Gastronorm producten worden zowel gebruikt in de voorbereiding en het koken van voedingswaren als ook voor de verpakking, opslag, transport en uitstalling ervan. Het is natuurlijk niet zo dat bakken of roosters van één formaat overal geschikt voor kunnen zijn. Daarom zijn er verschillende variaties in de afmetingen mogelijk. De uiteenlopende maten hebben steeds dezelfde verhoudingen als de basismodule en kunnen variëren van 1/9e tot twee keer de basisafmetingen.

De volgende maten worden gebruikt: 1/1 (530×325 mm), 2/1 (650×530 mm), 1/2 (325×265 mm), 2/3, 1/3, 1/4, 1/6 en 1/9.
Een 1/1 Gastronorm artikel kan bijvoorbeeld als volgt onderverdeeld worden:

  • 1/2 + 1/2
  • 2/3 + 1/3
  • 2/3 + 1/6 + 1/6

De voordelen van het Gastronorm-systeem zijn:

  • gelijke afmetingen (universeel) maken onderlinge verwisselbaarheid mogelijk
  • een zo goed mogelijk (optimaal) gebruik van opslag- en keukenruimten
  • lagere prijs door grote serieproductie
  • geen onnodig overladen van producten